دۆخی دەرھێنانی شانۆیی و پەیڕەوکردنی لە میتۆدی خوێندندا لەناو پەیمانگەی ھونەرەجوانەکانی کوردستاندا - حسین, جواد نعمت; رەحیم, دڵشاد مستەفا; کەریم, گۆران عەلی (Sulaimani Journal for Humanities, 2022)
ئامانجی توێژینەوەکە بریتی بوو لە خستنە ڕووی دۆخی دەرھینان و پەیڕەوکردنی میتۆدی خوێندنی دەرھێنانی شانۆیی لەناو پەیمانگەکانی ھونەرەجوانەکانی کوردستاندا. بەپێی ئامانج و میتۆدی توێژینەوەکە، میتۆدی وەسفی شیکاری بۆ ئەنجامدانی توێژینەوەکە بەکارھاتووە. کۆمەڵگەی توێژینەوەکە پێکھاتبوو لە (53) کەس، کە سەرجەمیان شارەزا و مامۆستایانی دەرھێنانی شانۆین لە پەیمانگەی ھونەرەجوانەکانی سەرجەم پارێزگاکانی کوردستاندا بە ھەموو شار و قەزاکانەوە. توێژەر تەنیا پشتی بەو مامۆستایانە بەستوە کە وانەی دەرھێنانی شانۆییان وتۆتەوە، یان ئەو دەرھێنەرانەی دەرچوی پەیمانگەن و لەئێستادا وەک شارەزا لەبواری دەرھێنانی شانۆیدا کار دەکەن. لەبەرئەوەی لەکۆی یانزە پەیمانگە تەنیا پێنج پەیمانگە وانەی شانۆی تێدا دەوترێتەوە و لەو پێنج پەیمانگەیەش لە ئێستادا وانەی دەرھێنان تەنیا لە ھەر سێ پەیمانگەی سلێمانی و ھەولێر و دھۆک دەوترێتەوە،بۆیە توێژەر پشتی بەو مامۆستایانەش بەستووە کە لەساڵانی رابردودا وانەی دەرھێنانیان وتۆتەوە و ئێستا لەناو زانکۆ و پەیمانگەکاندا نەماون. توێژەر ھەوڵیداوە لەم لێکۆڵینەوەیەدا بەپێی پسپۆڕیەکەی کە بواری (دەرھێنانی شانۆی) ە توێژینەوەیەکی وەسفی شیکاری ئەنجام بدات بەمەبەستی ئاشنابون بەلایەنی مێژویی دەرھێنانی شانۆیی و خستنەڕوی ئاراستە جیاوازەکانی بواری دەرھێنان لەلای دەرھێنەرە جھیانیەکان و کاریگەری ئەو شێواز و قوتابخانە شانۆییانە، لەسەر پرۆگرامی خوێندنی دەرھێنان لەناو پەیمانگەی ھونەرەجوانەکانی کوردستاندا. لەلایەکی ترەوە توێژەر ھەوڵیداوە باس لەلایەنی فێرکردن و چۆنیەتی خوێندنی وانەی دەرھێنان بکات لەناو پەیمانگەی ھونەرەجوانەکاندا لە کوردستاندا.