ئیستاتیكا له‌ شیعری چه‌پكه‌ گوڵێك بۆ ست فاتمه‌ی(هه‌ردی)دا - عیسی, پ.ی.د. هاوژین صلیوه‌; عبدالقادر, پ.ی.د. كیفی احمد (Sulaimani Journal for Humanities, 2023)
ئیستاتیكا زاراوه‌یه‌كی فه‌لسه‌فی ئه‌ده‌بی فره‌ لایه‌نه‌، چونكه‌ ئیستاتیكا په‌یوه‌سته‌ به‌ ڕوئیه‌ و ڕوانینه‌وه‌، ئه‌م بابه‌ته‌ت له‌ نێو ده‌قه‌ ئه‌ده‌بییه‌كانه‌وه‌ و له‌ڕێی زمانه‌وه‌ بنه‌ماكانی ئیستاتیكا دیاریده‌كرێت. ئه‌و زمانه‌ش هه‌ڵگری دال و مه‌دلوول و وێنه‌ی شیعری و مۆسیقای شیعرییه‌، بۆیه‌ قسه‌ كردن له‌سه‌ر ده‌قی چه‌پكه‌گوڵێك بۆ شیعری ست فاتمه‌ی هه‌ردی قسه‌كردنه‌ له‌سه‌ر جوانی ناسی ده‌قه‌كه‌، كه‌ له‌م توێژینه‌وه‌یه‌ خراوه‌ته‌ ڕوو. شاعیر هه‌ستی ڕۆمانسی و كه‌تواری تێكه‌ڵ كردووه‌، له‌ڕووی ڕۆمانسییه‌وه‌ وه‌سفی جوانی ست فاتمه‌ ده‌كات، دواتر به‌دیدێكی ڕیالیزمی واقعی كێشه‌ی هه‌ژاری و ده‌وڵه‌مه‌ندی ده‌خاته‌ڕوو و خۆشه‌ویستی باڵاتر ده‌كات له‌ چاو سامان و ماڵی دونیا.
Keywords: ئيستاتیكا Aesthetic چهپكه گوڵ A bunch of flower زمانی شیعريی poetic language خهیاڵ Fantacy وێنهی شیعريی poetic image مۆسیقای شیعريی lyrical poem