(کاریگەری بەیاننامەی ئەدەبی لەسەر ڕەخنەی کوردی) - بەرزنجی, پ.د.عەلی تاهیر; حسێن, ی.ت.کۆسار ابوبکر (Sulaimani Journal for Humanities, 2023)
دەرکردنی بەیاننامە کاریگەری خۆی لەسەر ڕەوتی ڕەخنەو ئەدەبیات هەیە، بەیاننامە جیهانییەکان، لەوانەش (دادایزم و سوریالیزم) کاریگەری خۆیان لەسەر ئەدەبی جیهانی هەبووە، لە عیراقیش بەیاننامەی(شعر٦٩)ی عێراق کە فاضل العزاوی و خالد علی مصطفى و فوزى كريم دەریانکرد. لە کوردستانیش بەیاننامەی(ڕوانگە)، کە جەلالی میرزا کەریم و و حسێن عارف وشیرکۆ بێکەس و جەمال شارباژێڕی و کاکەمەم بۆتانی دەریانکرد ، بێبەش نەبوون لەو کاریگەرییە. هەروەها لەئاستی ناوچەیشدا بەتایبەت لە ئیراندا، چەند بەیاننامەیەک دەرچوو، لەوانە بەیاننامەی (حەجم) کە یدواللە رؤیایی و هاوڕێکانی لەکۆتایی شەستەکاندا دەریانکردووە.دەرکردنی بەیاننامە بەشێوەی دەستە جەمعی یان تاک دەبێت ، کە تێیدا بۆچوون و تێروانینی خۆیان دەخەنەڕوو.